2009. augusztus 7., péntek

School


Írok egy kicsit a suliról, mert teljesen más, mint itthon, szerintem megér egy bejegyzést.

Az ausztrál sulik az angol rendszert követik, egyenruha, szigorú szabályok, amik annyira azért nem is szigorúak és ilyesmi. Az egyenruha nem nagy cucc, télen, ("télen") hosszú gatya, póló, pulcsi, és fekete cipőt kell hordani hozzá, fehér zoknival. Nyáron kb. ugyanez, csak a szürke hosszú helyett szürke rövid gatya van. És van sport-uniform is, piros póló és fekete rövid gatya. Ha nincs rajtad, akkor nem engedik meg, hogy részt vegyél a sport órákon. Nem vészes ez az egész, hozzá lehet szokni, és legalább reggel nem kell foglalkozni azzal, hogy mit veszel fel, ezzel újabb 10 percet lehet alvással tölteni.:)

A suli általában 8.30-kor kezdődik, kivéve szerdánként, mert akkor csak 9-kor. Először van egy assembly group nevű dolog, ami kb olyasmi mint a reggeli mifkad téri infó-osztás Szarvason. Mindenki szépen beáll a helyére, a csoportjával (erről majd később), és nicely and quietly végighallgatja a tanárok mondanivalóját, illetve az aznap várható eseményeket. 10-15 perc az egész. Utána jön az első óra, ami 75 perces, ez kicsit soknak tűnhet így elsőre, de.... de az is. Nagyon hosszú. Ezt követi az 5! perces szünet - ami arra elég, hogy átsétálj a következő órára - és kezdődik a második 75 perces óra. (Hozzá lehet szokni, de azért kicsit fárasztó.) A második óra után van egy 20 perces "recess", ilyenkor meg lehet reggelizni meg ilyesmi.
És ezt követi a group, amit már megemlítettem feljebb is a reggeli beállásnál. Mindenki be van osztva egy ilyen groupba, vegyesen minden évfolyamból, és mindig a recess után be kell menni a group-termedbe, és 15 percig csöndben kell ülni. Teljesen értelmetlen, ez az egyetlen hülyeség amit nehezen viselek. Megkérdeztem a tanáromat, hogy mire jó ez, és azt mondta, hogy le tudják így ellenőrizni, hogy senki nem ment el a reggeli assembly után. Nem értem, hogy miért nem elég az, ha a tanár az óra elején beírja a naplójába, hogy ott vagyok-e vagy sem...
A 15 perces semmittevést követi a harmadik óra, szintén 75 perc, majd ebédszünet, ami 45 perces, és végül a negyedik - még mindig 75 perces - óra.

3-f4 körül van vége a sulinak. Ami fura, hogy suli után mindenki egyből hazamegy, semmi közös progi, vagy ilyesmi. Először megijedtem kicsit, de kiderült, hogy ez csak a télnek ("télnek") köszönhető, ugyanis az aussiek nagyon nem bírják a telet. ("telet"):)
Nyáron minden nap szörf és tengerparti mókázás követi a sulit, nagyon várom már.

A büfé elég gyenge a suliban, meg se közelíti az Ildi+Árpi féle otthonit, és nagyon drága, úgyhogy ez elég nagy negatívuma a sulinak. Csak, hogy átlássátok az árakat, egy chicken-burger 5 dollár, ami kb 800 forint, és minden más ilyen árban van az otthoniakhoz képest.

A szerda a kivételes nap, amikor csak 9-re kell menni, aznap van a kötelező sport óra mindenkinek, így szerdán olyan ruhában mész amilyenben csak akarsz, de nálad kell, hogy legyen a sport-uniform. És szerdánként "csak" 60 percesek az órák. Jó egy kis lazítás a hét közepén, ez tetszik.

Már van ilyen legjobb span a suliban, Fadim, néger, muszlim gyerek, nagyon csípem, kb egész nap vele vagyok. Éljen a multikultúra.:)

Egyébként hazajött az anyuka és a nagylány, nagyon jófejek, már az első este tök jól el tudtunk beszélgetni, hoztak nekem pólót meg csokit Svájcból, aranyosak nagyon.

Mára ennyit, ma lesz a kislány szülinapi bulija. 20 db 9 éves kislány lesz a házban, sounds like fun! Valamint egy 1000 karakteres összehasonlító esszét kell írnom két balladáról, és ahogy látom ez nagyon sokáig fog tartani....

3 megjegyzés:

  1. Már tiszta "aussie"-nak tünsz ebben az egyenruhában. Nagyon menő. Szívesen elolvasnám az esszédet a balladákról. Küldd el, ha a gépben van!

    VálaszTörlés
  2. Szegény Mityók! 20 db. 9 éves kislány mellett balladáról írni...? Szerintem az ihlet meg van! :-)))
    Egyébként a Bogár Edit húga vagyok. Tehát Bence és az én Sárám uncsitesók.

    VálaszTörlés